Himmelsk fenomen oppklart

Dere ser de rare stripene på himmelen? Jeg har fått en forklaring fra Knut Helge Midtbø ved Meteorologisk institutt.

Når solen står lavt og det er spredte skyer kan man rett som det er se solstråler som har sluppet opp mellom skyene og stråler over himmelen. Det ser ut som de skal møtes i et punkt motsatt solen, men de er i virkeligheten parallelle. Det er perspektiv-virkningen som får oss til å se dem slik. Det samme skjer med furene i en åker, eller om du ser langs en rett veistrekning.

Anti-crepusculare striper
Anti-crepusculare stråler

Fenomenet har et navn: anti-crepusculare stråler. «Crepuscular» kommer fra latin brukes om det som har med tusmørke å gjøre. Crepusculare stråler (uten anti foran) er også solstråler som blir spredt av skyene og gjort synlige av støv, vanndråper, aerosol etc. i atmosfæren. Disse ser ut til å konvergere (samles) mot solen; anti-crepusculare stråler ser ut til å samles i et punkt motsatt solen. Det er hele forskjellen.

Midtbø ga meg en lenke (Atmospheric Optics) hvor man kan lese om og se bilder av mange flotte himmelfenomener. Der leste jeg rådet om at når du ser crepusculare stråler (som egentlig er vanlig overalt når det er skiftende skydekke), snu deg med ryggen til solen og se om det ikke også er anti-crepusculare stråler å se.