Fluenes herre

Fluene på Madagaskar er ikke som fluene hjemme i Norge. Når jeg ser TV-reportasjer fra sultkatastrofer i Afrika, med nærbilder av sultne barn osv., har jeg alltid lagt spesielt merke til fluene. De gir seg aldri, og de flykter ikke uansett hvor mange TV-team og leger uten bremser som står rundt og vifter. Nå vet jeg at disse fluene blir rekruttert og lært opp på Madagaskar. De beste går selvsagt til BBC og CNN og sånn, men det er mer enn nok som bare blir værende her. De er dyktige, veltrente og de streifer rundt på jakt etter noe å gjøre.

Det første du merker er at du ikke merker dem før de er helt oppe i ansiktet ditt. De flyr nemlig bare på 2/3 maskinkraft. Det fører selvsagt til at de sparer krefter, men viktigst av alt: de er lydløse (i hvert fall for meg). Og de kommer alltid bakfra, så de er i realiteten usynlige også. Slik kommer de tett på intetanende folk og de går rett i fjeset på dem.

De vet at et menneske vanligvis trenger minst tre slag på å treffe en flue. Derfor ignorerer de de to første, later som ingenting, og flykter bare når det tredje slaget kommer. Da bruker de full maskinkraft og forsvinner på et blunk. Så blir de usynlige og lydløse igjen. Like etterpå er de selvfølgelig på deg igjen.

Etter et antall slike angrep henter du fluesmekkeren, bare for å oppdage at dette er det disse fluene virkelig er gode på. Hjemme i Norge vil en flue fly rundt en stund for full maskin, og så blir den trøtt og setter seg et sted for å hvile! Da er det lett å ta den med fluesmekkeren. Man kan til og med tillate seg å beregne slaget slik at man slår den i svime, uten å søle blod og fluegørr på underlaget. Ikke her. Disse fluene hviler ikke. De setter seg ned for å terge deg. Hvis du står nærmerere enn èn meter og hever armen er løpet kjørt. Du må gå inn på fluen fra to meter med hevet fluesmekker. Så, når du er innen rekkevidde må du dryle til med alt du har. Du har omtrent 2/5 sekund på deg.

Fluenes herre
Fluenes herre

Så vet du alt dette, og sitter rolig på verandaen en dag og ser en liten fugl som sitter litt bortenfor deg. Den ser (tydeligvis) en flue som skal til å lande. Fuglen flyr to meter, lander på samme sted som fluen, fanger den. Mens fuglen tygger i seg fluen med nebbet sitt tenker du: “Det er sannelig rettferdighet også i denne verden”.