Flaggermus

Vi har ofte sittet om kvelden på verandaen i Blåtoppveien og kost oss med å se på flaggermus. Det er mange av dem der. Så da vertskapet på Terre Blanche ville vise oss noen flaggermus-huler syntes vi det var svært interessant.

Det var skarpt lys ute, men dunkelt i hulen, så jeg så egentlig ikke så mye. Men da guiden ropte ble det liv i leiren. Det var som om alle paraplyene i Bergen plutselig føk til værs i en vanvittig vindkule. Dette var nemlig ikke små uanselige skinnflysser. Disse dyrene har et vingespenn på en halv meter. De heter Madagascar Rousette (Rousettus madagascariensis).

De lever av frukt og fruktsaft. De er i stand til å plukke frukt med munnen og fly avgårde for å spise den et annet sted. Da vi forstyrret dem midt på dagen fløy de en liten runde og slo seg snart ned igjen, enten i samme hule eller en litt lenger borte.

"Vanlige" flaggermus. Mauritian tomb bat
“Vanlige” flaggermus. Mauritian tomb bat

“Vanlige” flaggermus. Mauritian Tomb bats i Ampijoroa nasjonalpark

Mauritian Tomb bat finnes i Afrika (sør for Sahara) og på øyene Réunion, Mauritius, Assumption, Aldabra og nesten hele Madagaskar. Lengden er 100-110 mm. Spiser mest møll.
Det er minst 36 typer flaggermus på Madagaskar. 24 av dem er endemiske – dvs. de finnes bare her. De største kalles Flygende rev og har et vingespenn på over en meter! De minste veier bare 3-7 gram. Vi liker flaggermus, for de spiser insekter. De har ikke utseendet med seg, det er derfor de alltid flyr i mørket.
Dessverre ser vi ikke så mange flaggermus fra huset vårt. De er her selvsagt, men skumringen er så kort – mørket kommer plutselig, og da ser vi jo ingenting.