Engletre

2013-treet
Betlehem
Betlehem

De senere år har vi pyntet juletreet med engler.
De er skaffet fra markeder, katedralbutikker og lignende i land vi har besøkt. Etterhvert er det blitt en himmelsk hærskare av håndlagede eller masseproduserte engler, både fint forseggjorte og enkelt tilvirkede.
Det begynte med at juletrepynten vår så veldig trøtt ut. Den var et sopihop av gammelt og nytt, en masse ting som ikke hørte sammen og som heller ikke samlet seg til et uttrykk for noe meningsfyllt. En del var laget i barnehagen da jentene våre var veldig, veldig små. Både symbolikken og estetikken sprikte i alle retninger.
Men vi hadde engler, og løsningen lå i dagen: ‘Hiv den gamle driden! Sats på englane.’ Vi bruker elektriske juletrelys, stjerne i toppen og en birgittinernonne(!) Ellers er det kun engler på treet vårt. De er i mange farger og materialer, store og små, de er enkle, kunstneriske eller bare sjarmerende.
Mange nettsteder forklarer symbolikken i den tradisjonelle juletrepynten. Noen forklaringer er nok kommet til etter at tradisjonen var etablert. Det sies for eksempel at glasskuler symboliserer jordkloden. Noen går så langt som til å si at dette viser at jordkloden er skjør og at vi derfor må beskytte den. Men de første juletrærne i Europa ble pyntet med epler og snop som ungene fikk spise på trettendedag. Derav kurvene, og jeg tror glasskulene bare er en kommersialisering av epletradisjonen.
I mitt barndomshjem hadde vi en labrador som spiste glasskuler fra juletreet, men det er en annen historie.
Englene på juleteet vårt minner om våre reiser, vårt fellesskap som familie og den store glede som julen bringer. Sånn kan jul godt være: personlig og universell.

Lenker

Her er tre (nokså sammenfallende) forklaringer på juletrepyntens historie og symbolikk.
Wikipedia om juletre
Store norske leksikon om juletre
Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen

Allergisk?

Et naturlig tre bør du spyle godt av og la tørke frostfritt før du tar det inn i stuen. Spyl ekstra godt under grenene og i krinkelkroker hvor egg og larver ligger og venter på stuetemperaturen. Husk at også et kunstig tre kan være en støvbombe.
Astma- og allergiforbundet
Allergiviten.no

Hva er en engel?

Her er Wikipedias forklaring på hva engler er.
Wikipedia om engler
Victoria and Albert museum, London har lagt ut en del av de englene som finnes i museets samlinger.
V&A blog 

Denne babylonske engelen (fra Sør-Irak) (copyright V&A) er fra nesten 2000 år før Kristus.

Karin Lloyd forteller der at forestillingen om engler er nesten like gammel som menneskeheten, og finnes i omtrent alle sivilisasjoner. Bibelens engler er kjønnsløse, men de som er navngitt har mannsnavn. Den babylonske figuren er helt klart kvinnelig – som også de fleste vi ser i europeisk tradisjon.

Så dette er vår egen juletretradisjon. Etterhvert har vi så mange at ikke alle får plass på treet hvert år.